Att köpa däck till en gammal bil som Morris Minor är inte det lättaste. Nu när vi går mot höst och vinter i Sverige går vi också mot sämre väglag och behovet av vinterdäck. Från den 1 december kräver lagen att vinterdäck ska användas om det är vinterväglag och från den 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck. Som vinterväglag räknas is, snö, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Det är många som inte kör sin Morris Minor på vintern och det med rätta, bilen är kanske inte den bästa att köra i vinterväglag. Det är i många fall inte bra för bilen och det kanske inte heller är det säkraste i fall olyckan skulle vara framme. Men för de som ändå vill kunna använda sin Morris Minor på vintern är det bra att känna till en del saker om bilens däck och det gäller egentligen både vinter- och sommardäck.

Svårt med moderna däck

Det som är viktigt att komma ihåg är att Morris Minor egentligen inte är designad för moderna slanglösa däck, men det går ändå att köra med dessa. De passar på bilens hjul, men risken att däcket krängs av är överhängande i skarpa kurvor. För att undvika dessa gäller det att ta det lugnt när du kör din Morris Minor.

Standardstorleken för ett däck på Morris Minor är 155×14 eller 145×14. Den förstnämnda storleken kommer ge dig bäst väghållning och om du har slitna stötdämpare kommer det inte bli lika tydligt med dessa däck. Den absolut största storleken som passar på en Morris Minor är 175×14, men det är i största laget och vill du gå för ett större än 155 är förmodligen 165×14 ett bättre alternativ.

Hos däckförsäljaren Molway finns det ett stort utbud av vinterdäck i storleken 155×14, både dubbade och odubbade. Ett odubbat vinterdäck, ett så kallat friktionsdäck, kostar från 498 kr/st och uppåt beroende på vilket märke du är ute efter.

Bäst att undvika vinterdäck på Morris Minor?

Men som sagt är det kanske inte helt rekommenderat att köra din Morris Minor i det svenska vinterväglaget och av den anledningen är det kanske rimligare att endast köpa sommardäck till bilen, alternativt året runt-däck. Dimensionerna är givetvis de samma och utbudet på däck är i stort sett likvärdiga i den här storleken oavsett vilket typ av däck du är ute efter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *